Ulrica Hydman-Vallien

Ulrica Hydman-Vallien

Ulrica Hydman-Vallien


Är informationen intressant? Hjälp oss att sprida konstfeber.se genom att klicka på knappen nedan:

Ulrica Margareta Hydman Vallien, född den 24 mars 1938 i Stockholm, är en svensk konstnär som arbetar huvudsakligen med glas och måleri. Hon är känd för sina slingrande ormar, tulpaner och vargar på glas och målningar. Hon är dotter till Stig Johan Hydman och Margit Billberg-Johansson och gift med konstnären Bertil Vallien. Hon är bosatt i Åfors, Algutsboda socken i Småland.
Ulrica Hydman gick på Konstfack i Stockholm där hon läste keramik och glas. Hennes lärare där var bl. a. Stig Lindberg. Vid Konstfack träffade hon även sin blivande make Bertil Vallien som hon gifte sig med i september 1963. Efter avslutad utbildning gjorde de 1961-1963 studieresor till Mexiko och USA, där de båda arbetade med keramik. Bertil Vallien erbjöds senare jobb som konstnär och designer på Åfors glasbruk och båda bosatte sig där.Ulrica Hydman Vallien kan betecknas som allkonstnär. Mest känd är hon för sina glas- och akrylmålningar, men hon producerar även keramik, akvareller och textilier. Hon började som keramiker men sina största framgångar som konstnär har hon vunnit som glasformgivare.
Ulrica Hydman Vallien debuterade 1972 som glaskonstnär. I protest mot den konservativa branschen – som ofta ifrågasatte hennes djärva idéer – bestämde hon sig för att debutera med Råttskålen. Pjäsen var tänkt att passa som exklusiv gåva, men hon dekorerade glasskålen med stora svarta råttor och skålen ratades omedelbart av ledningen och sattes aldrig i produktion. Hon är en av de 50 konstnärer runt om i världen som har utsmyckat British Airways flygflotta, bland annat flygplansstjärtar, servetter, porslin, biljetter och brevpapper.